De eerste vraag die natuurlijk opdoemt is: wat is ActiveSync en waarom is het belangrijk? ActiveSync is een manier om e-mail, agenda en contacten op één account te kunnen bewaren (zoals bijvoorbeeld Exchange dat doet). MajorLabel biedt deze mogelijkheid tegen een lagere prijs dan Exchange aan.

Hoe werkt MajorLabel met ‘reguliere’ e-mail?

Normaliter gebruikt MajorLabel de internationaal gestandaardiseerde IMAP en SMTP protocollen voor communicatie met een e-mail server. Dit biedt al decennia een perfecte e-mail ervaring. E-mails worden op de server bewaard om te zorgen dat ze op ieder apparaat (uw telefoon of PC) terug te vinden zijn en statussen als ‘gelezen’ en ‘vlaggetje’ worden ook op de server bewaard, zodat ieder apparaat waarop u uw e-mail bekijkt dezelfde status van dezelfde e-mail weergeeft.

En hoe synchroniseer je je agenda en contacten dan?

Door bijvoorbeeld gebruik te maken van Nextcloud kunnen een centrale agenda en adresboek opgezet worden. Nextcloud ondersteunt CalDAV voor het synchroniseren van agenda’s en CardDAV voor het synchroniseren van contactpersonen.

Door een e-mail programma als Thunderbird te gebruiken is het mogelijk e-mail, agenda en contactpersonen naar een centraal punt te synchroniseren omdat Thunderbird alle protocollen (IMAP, CalDAV en CardDAV) voor een goede zakelijke ervaring ondersteunt.

Waarom ActiveSync

Het probleem met de bovenstaande opzet is dat een veelgebruikt e-mail programma als Outlook het niet uit de doos ondersteunt. Via Outlook is het mogelijk een IMAP e-mail account op te zetten, al wordt dat de gebruiker wel vrij lastig gemaakt. Voor het synchroniseren van agenda’s en contacten via de -DAV protocollen moet er daarnaast nog een speciaal programma geïnstalleerd worden dat synchronisatie van agenda’s en contacten met Outlook mogelijk maakt.

Dit zijn voor de gemiddelde gebruiker horden om te nemen, maar wellicht nog te overkomen. Op Android telefoons wordt het echter nog moeilijker. Om hier agenda’s en contacten te synchroniseren moet eerst een open source applicatiewinkel (F-Droid) geïnstalleerd worden waar vanuit een speciale app (DAVx5) geïnstalleerd moet worden om vervolgens de verbinding met Nextcloud via deze app op te zetten.

Dit zijn methodes die slechts eenmaal per apparaat moeten gebeuren, maar desalniettemin voor de gemiddelde gebruiker te ingewikkeld zijn.

ActiveSync werkt van nature beter samen met Outlook en Android telefoons
ActiveSync biedt e-mail, agenda en contacten via één account
Deel agenda’s met collega’s

Android en Outlook hebben standaard ondersteuning voor ActiveSync

Omdat ActiveSync een door Microsoft ontwikkeld protocol is dat zij op hun eigen ‘Exchange’ server gebruiken, wordt het door Outlook (ook een Microsoft product) en Android ondersteund. Android doet dit puur omdat het protocol zakelijk zoveel gebruikt wordt dat het niet achter kan blijven, Microsoft doet dat uiteraard omdat zowel Outlook als ActiveSync hun eigen producten zijn.

Het grote voordeel van ActiveSync, is dat het makkelijk in te stellen is. Zowel Outlook als de gemiddelde Android telefoon bieden standaard ondersteuning voor ActiveSync, waarbij eenmalig opgeven van e-mail adres en wachtwoord de verdere synchronisatie van e-mail, contacten en en agenda(‘s) verder vanzelf opzet.

MajorLabel biedt ieder protocol

Een bedrijf als Apple verdient haar geld met het verkopen van hardware, niet – zoals Google en Microsoft – met het leveren van diensten als e-mail of brede kantooroplossingen. De producten van Apple ondersteunen, niet geheel verrassend, de internationaal gestandaardiseerde protocollen als IMAP, CalDAV en CardDAV dan ook veel beter.

Om die reden biedt MajorLabel dan ook toegang tot dezelfde e-mail, agenda en contactpersonen op basis van alle protocollen. Dit betekent dat een wijziging in een agenda die via ActiveSync op Outlook wordt doorgegeven ook gewoon wordt gesynchroniseerd naar een agenda die via CalDAV op een Apple apparaat is gekoppeld.

Op deze manier biedt MajorLabel een naadloze ervaring tussen alle apparaten.

Goedkoper dan Exchange

MajorLabel biedt dus ‘normale’ e-mail voor degene die niet meer nodig heeft, maar ook ‘Exchange’ e-mail met agenda en contactpersonen voor wie daar behoefte aan heeft. Een volwaardig Microsoft Exchange account (iets dat MajorLabel overigens ook aanbiedt) kost al snel tussen de € 5,- en € 10,- per e-mail adres per gebruiker per maand. MajorLabel kan, zeker in het geval van meerdere gebruikers, een scherpe prijs neerleggen voor bijna dezelfde functionaliteit.

Kleine disclaimer: er zijn zeker functies die in Exchange werken en bij de implementatie die MajorLabel biedt niet voorhanden zullen zijn. Dit zullen wel functies zijn die 95% van de gebruikers niet zullen missen.

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor ActiveSync binnen uw bedrijf zijn? Neem eens vrijblijvend contact op!

Contact opnemen?

    Stuur mij aanbiedingen en acties

    × Stuur een whatsapp