maatwerk applicaties laten maken
Veel zaken kunt u tegenwoordig onderbrengen in standaardpakketten.
Boekhouding, het maken van offertes of facturen; er zijn veel mogelijkheden.
Maar sommige bedrijfsprocessen zijn uniek en zijn niet met een standaardpakket op te lossen. Laat MajorLabel dan software op maat maken, die aansluit op uw bestaande pakketten..
Waarom maatwerk software maken?
U zult misschien wel eens gehoord hebben dat het geen zin heeft om het wiel opnieuw uit te vinden. Dat u altijd het beste af bent met software van grote aanbieders, die al veel zaken uitontwikkeld hebben. Sterker nog: wanneer het gaat om webshops, is dat de filosofie die MajorLabel aanhangt.
Het is zeker niet altijd aan te raden om zelf software te maken. Maar er is geen standaard regel voor dit soort vraagstukken. In sommige gevallen is het de beste keuze om software van de plank te gebruiken,zoals Hubspot of Exact. Maar voor sommige processen of wensen kan het verstandiger zijn om eigen software te schrijven. Sterker nog, het een hoeft het ander niet uit te sluiten. U kunt bijvoorbeeld werkzaamheden of de staat van onderhoud van een machinepark bijhouden in een maatwerk-pakket, en de resultaten versturen naar een standaardpakket.
Waar MajorLabel het verschil maakt, is niet alleen het maken van goede maatwerkapplicaties, maar ook in het beoordelen of een maatwerkapplicatie nodig is. Wanneer uw probleem met een bestaande applicatie op te lossen is, gaan we samen kijken naar de voor- en nadelen en kosten van beide oplossingen.
Waarom zou u geen standaard oplossing kiezen?
MajorLabel is dus geen tegenstander van standaard oplossingen. Er moeten echter wel een aantal nadelen worden benoemd. Ten eerste kan een standaard oplossing nogal wat maandelijkse kosten met zich meebrengen. U betaalt vaak per gebruiker of per contactpersoon en de maandelijkse kosten kunnen snel tot in de honderden euro’s lopen.
Uw maatwerk oplossing kost u een eenmalige investering, en daarna minimale hostingkosten. Wanneer u er lange tijd gebruik van maakt, zullen de teruggerekende maandelijkse kosten laag zijn. Wanneer u kiest voor een standaardoplossing en hier langere tijd gebruik van maakt, kunnen de totale kosten flink oplopen.
Daarnaast is de data – uw data – in dit soort oplossingen vaak niet erg ‘draagbaar’. U bent afhankelijk van de exportfunctionaliteit die de standaardoplossing u biedt. Als u bijvoorbeeld een lijst met klanten nodig heeft, gebaseerd op specifieke criteria, hangt het er vanaf of uw pakket die filtermogelijkheid heeft.
Standaardoplossingen als Hubspot en Exact bieden vaak uitbreidingsmogelijkheden of de gelegenheid het standaardgedrag aan te passen. Dit moet echter ook weer geprogrammeerd worden, wat eenmalige kosten met zich meebrengt, die kunnen oplopen.
De voor- en nadelen op een rijtje
Maatwerk software
Sluit naadloos aan op uw bedrijfsprocessen.
Eenmalige investering, daarna minimale maandelijkse kosten.
Uw data is altijd draagbaar.
U kunt altijd naar een andere ontwikkelaar toe stappen. U zit nooit vast aan de originele ontwikkelaar.
Bij langer gebruik is de Total Cost of Ownership laag.
De aanvankelijke investering is hoger.
U profiteert niet van nieuwe functies die in standaard software worden doorgevoerd. Wilt u iets nieuws? Dan zult u opnieuw moeten betalen voor die ontwikkeling.
U moet wachten tot het af is, met standaard software kunt u sneller aan de slag.
Als u de software relatief kort gebruikt, zijn de totale kosten hoger.
Standaard software
Lagere aanvankelijke investering.
U profiteert tegen uw maandelijkse kosten van alle updates die de leverancier uitbrengt.
Veelvoorkomende zaken zijn al uitgedacht.
Er zijn standaard koppelingen met bijvoorbeeld banken en andere platforms.
Bij langdurig gebruik kunnen de totale kosten (TCO) flink oplopen.
U bent gebonden aan de functies en de werkwijze die de leverancier u biedt.
Uw data is niet makkelijk over te dragen.
Wanneer er geen koppeling met een ander platform bestaat, is die vaak niet (makkelijk) te maken.
U kunt niet makkelijk overstappen op een andere leverancier.
Hoe wordt maatwerk software gebouwd?
Maatwerk software wordt niet van de grond af aan opgebouwd. Er zijn bepaalde wetmatigheden die altijd weer terugkomen tijdens het maken van software. Om dit aan te pakken worden zogenaamde raamwerkoplossingen oftewel ‘frameworks’ gebruikt.
We maken dus een vliegende start en hoeven niet te veel tijd te spenderen aan eenvoudige, repeterende taken. Zo kunnen we snel aan de gang met het implementeren van uw processen en zo min mogelijk tijd verliezen aan randvoorwaarden.
De opbouw van de software
In de regel zullen we de kern opbouwen met Laravel. Dit is een raamwerk waarin zaken als opslag van data, beveiliging en routering geregeld worden. Hiermee bouwen we de zogenaamde ‘achterkant’ van de applicatie.
Daarna werken we verder aan de voorkant door React te gebruiken. React stelt ons in staat herbruikbare componenten voor de ‘voorkant’ (de kant die u als gebruiker ziet) te maken en het netwerkgebruik te minimaliseren. Hiermee maken we een razendsnelle applicatie.
Voor de uiteindelijke vormgeving gebruiken we het Lightning Design System van SalesForce. Dit zogenaamde CSS-framework bestaat uit een aantal bouwstenen, layouts en kleurstellingen die door een professioneel team UX-designers zijn gemaakt. Op deze manier behalen we dus een maximaal resultaat, maar besteden we minimale tijd aan zaken die al uitgevonden en uitgewerkt zijn.
Hoe gaat MajorLabel te werk?
Inventarisatie
Eerst kijken we wat uw wensen nu eigenlijk zijn. We kijken naar het probleem,naar uw huidige processen, naar de gewenste situatie en alle randvoorwaarden.
Schematische
uitwerking
We werken het gewenste proces eerst uit in een flowchart, zodat u grip houdt op uw bedrijfsprocessen.
prototype
We werken de flowchart uit naar schetsen van de uiteindelijke schermen. Deze zijn interactief, zodat u kunt ‘voelen’ hoe een en ander gaat lopen.
realisatie
We zetten het prototype om naar een werkende applicatie. Na acceptatie van uw kant blijven we nog een half jaar monitoren.
wat kost het maken van maatwerk software?
Voor maatwerk software betaalt u een maatwerk prijs, uiteraard. Het is natuurlijk onmogelijk om hier een exacte prijs te noemen, aangezien die prijs sterk af hangt van uw wensen. Maatwerk software kan al gemaakt worden vanaf € 2.000,-, wanneer u relatief eenvoudige eisen heeft, maar de kosten kunnen oplopen tot € 30.000,- bij een ingewikkeld eisenpakket. We kunnen echter wel een paar belangrijke dingen zeggen over de prijs:
We werken met vaste prijzen en duidelijke offertes. Afspraak is afspraak, ook als het werk tegenvalt.
MajorLabel hanteert een tevredenheidsgarantie. Er is namelijk geen betere reclame dan een tevreden klant.
In termijnen betalen is mogelijk. U doet een flinke investering, we kunnen daarom meedenken.
MajorLabel zal geen dingen adviseren die u niet nodig heeft en veroorzaakt dus geen onnodige kosten.
Koppelen met andere platformen
Een applicatie is tegenwoordig niets als hij niet samenwerkt met andere applicaties of platformen.
U wilt bijvoorbeeld bepaalde informatie uit e-mails van Microsoft365 gebruiken in uw applicatie, of juist e-mails verzenden via Microsoft365.
Of misschien wilt u verkoopfacturen versturen naar Exact, of klantgegevens bijwerken in Hubspot.
MajorLabel kan uw maatwerk applicatie koppelen aan deze en andere platforms, zolang zij een zogenaamde ‘API’ bieden.
Een API is een in- en uitgang tot data. Je kunt er van buitenaf data insturen, of data uit ophalen. De enige beperking is welke data de leverancier van het platform vrijgeeft, of laat insturen van buitenaf. Deze mogelijkheden zijn over het algemeen vrij ruim.
Training en instructie
Een applicatie bouwen is één ding, maar hem gebruiken een tweede. MajorLabel maakt software die intuïtief is, dus veel van de functionaliteit zal voor zich spreken. Maar enige training zal altijd nodig zijn. Een deel van de begroting zal dan ook gereserveerd worden voor training. Wij zorgen voor persoonlijke en bereikbare support, waardoor medewerkers binnen no-time de applicatie optimaal kunnen gebruiken.
Vaak zullen we video’s opnemen van bepaalde functionaliteit of workflows, zodat precies te zien is hoe het werkt.Ook kunnen we bij gebruikers inloggen door middel van software als AnyDesk, waarmee we direct op de computer van medewerkers kunnen meekijken en instructie kunnen geven.